Czym powinna różnić się konfekcja hotelowa od konfekcji domowej

Czym powinna różnić się konfekcja hotelowa od konfekcji domowej

 

Ważnym elementem mającym wpływ na wybór rodzaju konfekcji, są nie tylko kwestie estetyczne, ale także możliwości jej konserwacji.

W wielu przypadkach jednak to wygląd ma największy wpływ na wybór konfekcji a dopiero później martwimy się o czyszczenie. Elegancka restauracja powinna posiadać białe, gładkie obrusy, nakładki i serwetki. Inaczej można spojrzeć na restauracje hotelowe - na śniadanie możemy porozkładać kolorowe (raczej pastelowe) ostatnio bardzo popularne podkładki i bieżniki, łącząc szyk i elegancję wraz z ekonomią prania. Pranie domowe znacznie różnią się od przemysłowego, oczywiście procesy są podobne (kąpiel piorąca, płukanie, suszenie, czasem maglowanie) lecz w przypadku konfekcji stosowanej w restauracjach przebiegają w znacznie agresywniejszych warunkach niż w przypadku prania domowego (wysoka temperatura prania, często agresywna chemia, suszenie bębnowe, maglowanie). Dlaczego? Po prostu w domu te same osoby będą użytkowały tę konfekcję i nie wymagamy od niej pełnej dezynfekcji tylko usunięcia ewentualnych zabrudzeń a w restauracji nie wyobrażam sobie, że mógłbym w trakcie posiłku mieć poczucie, że bez mojej wiedzy, poprzez serwetkę, ktoś podzielił się ze mną swoim DNA.

« Porady i informacje

Wszystkie prawa zastrzeżone © Horecatex - producent konfekcji hotelowej i gastronomicznej - wszystko do hotelu i restauracji