Porady i informacje

Jak przygotować hotel na święta Bożego Narodzenia?

Jak przygotować hotel na święta Bożego Narodzenia?

 

Święta bożonarodzeniowe to czas, który każdy z nas stara się spędzić w rodzinnym gronie. Przygotowujemy potrawy wigilijne, jadamy uroczyste posiłki, obdarowujemy się starannie wybranymi prezentami. Kolejne dni w domu mijają na ogół dosyć spokojnie, gdyż staramy się rozkoszować atmosferą świąt i przygotowywać się na przywitanie nowego roku. Jednak część osób szukających nowych pomysłów na spędzenie świąt przegląda ofertę hoteli, która niekiedy może przyprawić o zawrót głowy. Jak zatem przygotować hotel na okres świąteczny i co zaoferować swoim gościom, by zapragnęli spędzić z nami tych kilka wyjątkowych dni?

zobacz
7 amerykańskich restauracji, które zachwycają swoim świątecznym wystrojem

7 amerykańskich restauracji, które zachwycają swoim świątecznym wystrojem

 

Grudzień to magiczny czas, kiedy każdy detal nabiera wyjątkowego blasku, a zbliżające się Święta Bożego Narodzenia są idealną okazją do zadbania o świąteczny wystrój restauracji. Tworzenie efektownych dekoracji to sztuka, która podkreśla niepowtarzalny styl i gust. Od tradycyjnych aranżacji po nowoczesne elementy – możliwości są nieograniczone. Dlatego zachęcamy do odkrywania inspiracji zarówno w lokalnych tradycjach, jak i w światowych trendach. Przygotowaliśmy więc zbiór inspirujących zdjęć z 7 restauracji w USA, które podczas świąt przyciągają tłumy. Ich wyjątkowe dekoracje sprawiają, że są nie tylko popularne, ale wręcz uwielbiane przez klientów. 

zobacz
Hotelowe gwiazdki – jasne standardy czy mydlenie oczu?

Hotelowe gwiazdki – jasne standardy czy mydlenie oczu?

 

Gwiazdki hotelowe budzą czasem kontrowersję, gdyż zdarza się, że trafiamy na trzygwiazdkowy hotel pozbawiony dostępu do Internetu, podczas gdy w jednogwiazdkowym obiekcie znajduje się nawet własna mini lodówka. Jakie kryteria bierze się pod uwagę podczas przyznawaniu gwiazdek? Czy ich znaczenie jest takie samo na całym świecie? Zachęcamy do przeczytania naszego artykułu, aby raz na zawsze rozwiać wszelkie wątpliwości dotyczące oznaczenia hoteli i dowiedzieć się, jak wybierać nocleg, którego standard nas nie zawiedzie.

zobacz
Dekoracje z ręczników w pokojach hotelowych

Dekoracje z ręczników w pokojach hotelowych

 

Łóżko jest jednym z pierwszych elementów, na które zwraca uwagę Klient po wejściu do swojego pokoju hotelowego. Leżące na nim ręczniki są dziś standardowym wyposażeniem każdego pokoju. Warto sprawić, aby poprzez swój niepowtarzalny kształt lub niezwykłe ułożenie, stały się ciekawą ozdobą, którą z pewnością doceni każdy gość hotelowy.

zobacz
Najważniejsze targii z branży HoReCa

Najważniejsze targii z branży HoReCa

 

Co roku odbywają się największe targi w branży HoReCa, czy wiedzą jednak Państwo, które warto odwiedzić i dlaczego? Aby nie wypaść z topowych miejsc i wiedzieć, co na bieżąco dzieje się w branży, warto od czasu do czasu wybrać się na takiego typu wydarzenie i zobaczyć, co mają do powiedzenia najwięksi w dziedzinie.

zobacz
Przyjęcie weselne w restauracji

Przyjęcie weselne w restauracji

 

Sezon ślubny trwa w Polsce praktycznie cały rok, choć największy bum wesel można zauważyć w miesiącach letnich – szczególnie od czerwca do końca września. Organizowanie przyjęć weselnych w restauracji może być dobrym pomysłem, który powiększy ilość naszych gości, a tym samym obroty. Jeśli zastanawiamy się nad tym, czy powinniśmy zacząć organizować w swojej restauracji przyjęcia weselne, warto wziąć pod uwagę kilka aspektów, które mogą być w tej sytuacji niezbędne.

zobacz
Obsługa konsumenta w gastronomii - jak powinien być ubrany kelner?

Obsługa konsumenta w gastronomii - jak powinien być ubrany kelner?

 

Elegancki strój kelnera jest istotnym czynnikiem wpływającym na ogólne postrzeganie lokalu gastronomicznego. Praca kelnera wiąże się ściśle z kontaktem z klientami, którzy często zwracają uwagę na to, czy obsługa prezentuje się schludnie, praktycznie i zgodnie z okolicznościami. Oprócz wiedzy z zakresu gastronomii i umiejętności zawodowych, kelner musi również budzić zaufanie wśród gości, a jego ubiór powinien sprawiać pozytywne wrażenie i korzystnie wpływać na atmosferę w lokalu

zobacz
Pod jaką kołdrą sypiasz?

Pod jaką kołdrą sypiasz?

 

Polskie przysłowie mówi: jak sobie pościelesz, tak się wyśpisz. Oczywiście, hasło ma bardziej wymiar metaforyczny, ale nie da się ukryć, że wybór kołdry ma ogromne znaczenie dla jakości nocnego wypoczynku.
Sprawa komplikuje się jeszcze bardziej w polskich warunkach, gdzie mamy cztery pory roku, a co za tym idzie – różną temperaturę. Kiedyś, kupując kołdrę ciepłą i grubą, wiedzieliśmy, że zapewniamy sobie doskonały komfort snu podczas wielu mroźnych miesięcy, szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Z kolei wiosną i latem normą była wymiana na lżejsze kołdry.

zobacz
Jak wybrać odpowiednią poduszkę?

Jak wybrać odpowiednią poduszkę?

 

Każdy kto interesował się kiedyś zakupem odpowiedniej poduszki dla siebie, zastanawiał się na pewno czym kierować się podczas jej wyboru, aby zapewnić jak najlepsze jej wykorzystanie w przyszłości. Wybór odpowiedniej poduszki sprawi, że będziemy cieszyli się dobrym snem, który zregeneruje wszystkie zużyte w ciągu dnia siły. Odpowiednia poduszka powinna być dopasowana do każdej osoby indywidualnie, ponieważ każdy z nas ma inne upodobania oraz inne problemy zdrowotne.

zobacz
Jakie są najczęstsze błędy popełniane przez restauratorów?

Jakie są najczęstsze błędy popełniane przez restauratorów?

 

Restauratorzy bardzo często przedkładają walory estetyczne nad użytkowe konfekcji stołowej. Później dopiero się martwią jak to wyprać. Sprzedawcy konfekcji często przedkładają swój interes związany z sprzedażą nad interes klienta, który do końca nie jest świadomy pułapek związanych z użytkowaniem konfekcji. Naturalnym jest, że żaden z przedstawicieli handlowych nie kłamie i z premedytacją nikogo nie chce wprowadzić w błąd czy naciągnąć, ale ich wiedza o produkcie może być w pewnym stopniu uboga.

zobacz
Wszystkie prawa zastrzeżone © Horecatex - producent konfekcji hotelowej i gastronomicznej - wszystko do hotelu i restauracji